Může časté mytí změnit typ pleti?

Zdá se, že už víme vše o čištění pleti a prostém mytí obličeje. Občas se ale přesto objeví pochybnosti: je nutné přicházet tak často do styku s vodou a kosmetikou? Neškodí to pleti?

Reakce je typická pro osoby s tenkou pokožkou se sklonem k suchu, kdy se na ní náhle objeví podráždění nebo pocit pnutí. Teoreticky by se to nemělo stávat těm, kteří mají normální, smíšenou nebo mastnou pleť. V praxi však dochází k závažnějším incidentům – nesprávná péče může vést k narušení ochranné bariéry pokožky. Výsledkem je, že mastná nebo smíšená pleť se postupně náhle stává napjatou a podrážděnou.

Proč se to děje?

    

Časté mytí

Ve snaze zbavit se vrstvy kožního mazu na obličeji a mastného lesku často porušujeme pravidlo známé z dětství – mýt si obličej ráno a večer. Uchýlíme se k dodatečnému čištění, aniž bychom si všimli, že matnost pokožky, o kterou tak usilujeme, po nějaké době beze stopy zmizí - mazové žlázy kompenzují „problémy“, které se objevily na povrchu pokožky. Díky tomu je pleť ještě mastnější.

Špatná kosmetika

Pro každý typ pleti se doporučuje jiné čištění. Pokud je vaše pokožka citlivá nebo se sklonem k suchu, je nejlepší držet se textur, které hydratují, ale nepění, což může vaši pokožku dále vysušovat. Pro suchou pleť je vhodné kosmetické mléko, micelární voda nebo jemný alkalický gel. Normální a kombinovaná pleť - pěna nebo neutrální gel. Mastná pleť – neutrální nebo mírně kyselý gel. Nikdy však na žádnou pokožku nepoužívejte k mytí obličeje produkty na tělo, jako je mýdlo na ruce nebo sprchový gel.

    

Nedodržení teplotních podmínek

Kdo věří, že ledová voda zklidňuje problematickou nebo citlivou pleť, je na omylu. Stejně jako ti, kteří dávají přednost horké vodě. Voda o vysokých i nízkých teplotách vysušuje pokožku a činí ji zranitelnější vůči nepříznivým faktorům prostředí. A po namáhání cév vypadá kůže zarudle a je horká. To je zvláště patrné na tvářích s růžovkou.

Může časté mytí a nesprávný přípravek změnit typ pleti?

Změnit - ne, ale prolomit ochranní bariéru a vést k rozvoji suchosti, napjatosti, brzkého výskytu jemných vrásek a podráždění je docela možné. Existuje mnoho čistících formulí, které lze nazvat univerzálními. Ve svých účincích jsou bezvadné, zvláště když pleť potřebuje jemný režim. 

Zde jsou nejjemnější čisticí prostředky CHRISTINA: